Kompensasjonsordningen er åpen
Nå kan du sende inn søknad om tilskudd i den nye kompensasjonsordningen for næringslivet.
Nå kan du sende inn søknad om tilskudd i den nye kompensasjonsordningen for næringslivet.
Regjeringen har etablert en tilskuddsordning på 350 millioner kroner for store publikumsåpne arrangementer som har måttet avlyse eller nedskalere som følge av koronapandemien. Fra fredag 15. januar kan disse arrangementene søke om tilskudd.
Regjeringen foreslår å forlenge den midlertidige inntektssikringsordningen for frilansere og selvstendig næringsdrivende til 1. juli.
Norge er blant landene i Europa som har det strengeste regimet for innreise og testing. Nå strammer regjeringen ytterligere inn kontrollregimet for å begrense importsmitten.
Regjeringen foreslår å forlenge permitteringsperioden til 1. juli. Retten til dagpenger forlenges også for alle dagpengemottakere, slik at de som nærmer seg sin maksgrense kan beholde dagpengene til 1. juli.
Her er en oversikt over de forsterkede nasjonale smitteverntiltakene som gjelder foreløpig fram til 18. januar. Dette er nasjonale tiltak som gjelder alle. Sjekk din kommunes nettsider for lokale tiltak.
Regjeringen innfører nye karanteneregler som skal bidra til at flere reisende tester seg, og styrke etterlevelse av karantenereglene. Reisende som kommer til Norge fra utlandet kan gå ut av karantene etter tidligst dag sju dersom de tester negativt for covid-19 to ganger etter ankomst.
For bedre smittekontroll skal alle som reiser til Norge registrere seg før de krysser grensen. Dette gjelder også norske statsborgere.
Den nye kompensasjonsordningen for næringslivet åpner 18. januar. - Tusenvis av bedrifter vil få pengene inn på konto få dager etter at de har søkt, sier næringsminister Iselin Nybø.
For å begrense importsmitte innførte regjeringen i november en ordning med karantenehotell. Nærmere informasjon om hvem som har plikt til å være på karantenehotell og hvordan et karantenehotell drives er regulert i et nytt rundskriv.
Bedre arbeidsmiljø kan spare samfunnet for 75 milliarder kroner hvert år. Arbeidsmiljøportalen skal hjelpe virksomhetene med å ta tak i konkrete utfordringer på arbeidsplassen.
Næringsminister Iselin Nybø oppfordrer alle bedrifter som planlegger å søke kompensasjon i januar til å starte forberedelsene før jul. Bedrifter som ikke har regnskapsfører eller revisor blir oppfordret til å skaffe seg det. Bedrifter vil få dekket inntil 80 prosent av kostnadene til regnskapsfører eller revisor, opp til et beløp på 10 000 kroner per søknadsperiode.
Finansdepartementet forlenger ordningen med utsatt innbetaling av skatt og merverdiavgift til 28. februar 2021. Ordningen innebærer at skattemyndighetene lettere kan gi betalingsutsettelser enn ved de ordinære reglene.
Finansdepartementet har besluttet at garantiordningen for lån til bedrifter forlenges til 30. juni 2021. Det åpnes også for at garanterte lån kan ha en løpetid på inntil seks år.
Regjeringen foreslår å gi 300 millioner kroner slik at aktiviteten i arrangementsbransjen kan gjenopptas så fort smittesituasjonen tillater det. Bevilgningen kan økes ved behov.
- Jeg ønsker fremdeles å stimulere til aktivitet, så langt det lar seg gjøre. Samtidig er smittesituasjonen i Norge så alvorlig at flere ser seg nødt til å avlyse sine arrangementer. Derfor utvider vi kompensasjonsordningen til å gjelde arrangementer som blir avlyst som følge av alle offentlige pålegg, ikke bare statlige, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.
Regjeringen foreslår en ny kompensasjonsordning på inntil 5 milliarder kroner, for bedrifter med stort omsetningsfall som følge av koronapandemien.
Regjeringen foreslår 480 millioner kroner til en ny kompensasjonsordning. Ordningen skal dekke noen av utgiftene bedrifter har når utenlandsk arbeidskraft må ha innreisekarantene.
1. november kom det et nytt regelverk for drosjenæringen. Endringen er et ledd i et større arbeid for å revidere drosjeregelverket.
Fra 1. januar 2021 får rundt 1,5 millioner arbeidstakere i privat sektor samlet sin pensjonsopptjening fra innskuddspensjonsordninger på en egen pensjonskonto. Pensjonskontoen skal følge arbeidstakeren gjennom ulike arbeidsforhold og gi bedre oversikt over pensjonssparingen. Målet er også lavere kostnader og dermed mer pensjon for hver sparte krone.
Regjeringen innfører krav om at personer som er i innreisekarantene skal oppholde seg på et karantenehotell i karantenetiden på ti dager. Kravet gjelder ikke for personer som er bosatt i Norge, eller eier bolig eller fritidsbolig i Norge.
Regjeringen har i dag vedtatt at det skal stilles krav om negativ covid-19-test ved innreise til Norge. Utlendinger som ikke kan fremvise dokumentasjon på slik test, kan bli bortvist.
For å bekjempe spredningen av koronaviruset, er det innført restriksjoner på innreise til Norge for utlendinger som ellers ville hatt lovlig adgang til å komme.
Fra 1. januar 2021 er Norges forhold til Storbritannia ikke lenger regulert av EØS-avtalen. Dette kan påvirke selskapsledelsen i norske bedrifter dersom disse bor i Storbritannia eller er britiske statsborgere.
Søknadsportalen for stimuleringsordningen åpnet i dag. Kulturrådet skal utbetale 500 millioner kroner for å opprettholde og skape aktivitet i kultursektoren.
For fire uker siden foreslo regjeringen en ny kompensasjonsordning for reiselivsnæringen. Nå kommer detaljene om hvordan ordningen blir og hvem som dekkes av den.
Forskriften som regulerer regjeringens stimuleringsordning for kulturlivet er på plass. – Det har vært avgjørende å få dette raskt på plass, slik at tildelingen kan komme ut til mottakerne, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.
I vår ble det innført en midlertidig lov slik at selskapene kunne erstatte fysiske møter med digitale under virusutbruddet. Regjeringen forlenger nå lovens virketid frem til juni 2021.
For høsten 2020 foreslår regjeringen å opprette en egen kompensasjonsordning på inntil 1 milliard kroner for reiselivsbedrifter med stort omsetningsfall. Reiselivet får dessuten 250 millioner kroner mer til omstilling, og det foreslås en egen tilskuddsordning for kommunene på 200 millioner kroner der også reiselivsbedrifter kan søke.
Regjeringen foreslår å etablere en støtteordning for store, publikumsåpne arrangementer utenom kultur- og idrettssektoren, som messer og matfestivaler.
Regjeringen forenkler karantenereglene slik at de skal bli enklere å følge.
Regjeringen legger til rette for fleksible ordninger dersom skoler eller barnehager stenger på grunn av lokale utbrudd av koronasmitte. Dersom skolen eller barnehagen stenger har foreldre rett til omsorgspenger. Det gjelder også når enkelte skoleklasser eller hele trinn settes i karantene.
Regjeringen foreslår å gjennomføre en ny runde med lønnsstøtte til bedrifter som tar egne permitterte tilbake i jobb. Ordningen vil gjelde for månedene oktober, november og desember.
Regjeringen foreslår en endring i kompensasjonsordningen for redaktørstyrte medier for å rydde opp i en utilsiktet konsekvens av forskriften.
Nærings- og fiskeridepartementet utvider støttemulighetene for småbedrifter og oppstartsbedrifter i reiselivsnæringen, som er påvirket av korona-epidemien.
Fra 1. oktober etableres en stimuleringsordning for å skape aktivitet i kultursektoren. Kompensasjonsordningen for avlyste kulturarrangementer videreføres fra 1. september og ut året.
For å motvirke unødvendige oppsigelser vil regjeringen utvide permitteringsperioden til 52 uker fra 1. november.
Regjeringen bremser gjenåpning og strammer til for å beholde kontrollen på smittespredningen.
Stor etterspørsel har fått mange arbeidsgivere til selv å bestille personlig verneutstyr som vernemasker og visir fra leverandører utenfor EU/EFTA. Arbeidstilsynet fraråder importører uten god kjennskap til regelverket å importere personlig verneutstyr.
Ordningen skal gi reiselivsvirksomheter mulighet til å gjennomføre omstillingsprosjekter som gjør dem i stand til å opprettholde kundegrunnlaget, tilpasse seg smitteverntiltak og endringer i reiselivsmarkedet.
Arbeidsgivere som tar permitterte ansatte tilbake i jobb kan søke tilskudd for å få dekket lønnskostnader for juli og august. Tilskuddssøknadene leveres på lonnstilskudd.no fra oktober.
Det iverksettes regelendringer på Finansdepartementets ansvarsområde fra 1. juli 2020. Oversikten inneholder også viktige regelendringer som er blitt vedtatt i løpet av våren.
Regjeringen har satt av 20 milliarder kroner for å sikre bedrifter i Norge mot tap når de selger på kreditt. Ordningen trer i kraft i dag.
Finansdepartementet har i dag besluttet å utsette søknadsfristen for å søke tilskudd gjennom kompensasjonsordningen for månedene mars, april og mai til 31. juli 2020.
Regjeringen har i dag satt ned purregebyrer og inkassosalærer. Endringene kommer etter en raskt høringsrunde på grunn av koronasituasjonen.
Stortinget har vedtatt en midlertidig lov om å utsette fristene for å fastsette årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetning med to måneder i 2020. Fristen for å holde ordinær generalforsamling og årsmøte, er utsatt tilsvarende.
Næringsdrivende, selskap og privatpersoner som opplever økonomiske problemer som følge av koronasituasjonen, kan søke om utsatt betaling av de fleste skatte- og avgiftskrav.
Bedrifter som hadde omsetningsfall på minst 30 prosent i mai kan fra og med i dag søke om tilskudd gjennom kompensasjonsordningen. Egenandelen fjernes og sesongbedrifter kan få etterbetalt ekstra kompensasjon.
Regjeringen har i revidert nasjonalbudsjett foreslått en forenklet og mer fleksibel ordning for betalingsutsettelse for skatt og avgift for de som er rammet økonomisk av virusutbruddet. Ordningen kan også benyttes for merverdiavgift som forfaller 10. juni.
Innsynstjenesten gjør det mulig for deg som er arbeidsgiver å se hva som er registret i Arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret (Aa-registeret).
Regjeringen foreslår å øke antall dager med lønnsplikt for arbeidsgiver fra to til ti dager for nye permitteringer fra 1. september. Samtidig foreslår regjeringen å avvikle den ekstraordinære lønnskompensasjonsordningen for nye permitterte.
Regjeringen vil legge til rette for at næringslivet kan skape grønne jobber og en mer bærekraftig fremtid.
Fra 1. juni endres reglene for smittekarantene. Samtidig åpner regjeringen for like karanteneregler for arbeidsreiser til og fra alle de nordiske landene.
Regjeringen foreslår en ny og midlertidig lønnsstøtteordning til bedrifter for å ta egne permitterte tilbake i jobb. Forslaget innebærer at bedriften får et kontanttilskudd per ansatt som tas tilbake fra permittering, slik at folk kommer raskere tilbake i jobb. Ordningen gjelder for foretak, ideelle organisasjoner og stiftelser som har permittert ansatte som følge av virusutbruddet.
Denne veilederen gir råd om når hjemmekontor bør vurderes og brukes for å redusere smitte av covid-19. Veilederen gir også råd om hvordan arbeidsplasser bør tilrettelegges for å redusere smitterisiko.
Fra 1. juni kan du ikke lenger kreve å få bruke egenmelding de første 16 dagene av sykefraværet. Dette gjelder også covid-19-relatert fravær.
Stortinget har enstemmig vedtatt regjeringens proposisjon om å klargjøre og modernisere lovgivningen om varemerker. Det blir også enklere for tollmyndighetene å kontrollere varer som krenker immaterielle rettigheter. Patentstyret planlegger for at endringene kan tre i kraft fra 1. januar 2021.
Kan arbeidsgiver tvinge deg til å ta ferie på tidspunkter du ikke vil? Er du sikret at feriepengene kommer på konto? Hva har arbeidstaker krav på?
Regjeringen foreslår å utsette fristene for å fastsette årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetning, samt for å holde ordinær generalforsamling og årsmøte, med to måneder.
Kompensasjonsordningen vil bli justert slik at den treffer sesongbedrifter bedre.
Fra 16. mai blir det mulig å søke om støtte for april i kompensasjonsordningen. Det gjøres samtidig noen justeringer i ordningen.
En rekke samfunnsområder som har vært stengt som følge av korona-krisen åpner nå opp igjen mot sommeren. – Dette er gode nyheter for bedriftene og næringslivet. Nå skal vi få hjulene i gang igjen i norsk økonomi, sier næringsminister Iselin Nybø.
I revidert nasjonalbudsjett (RNB) foreslår regjeringen å opprette en midlertidig kompensasjonsordning for redaktørstyrte medier.
Regjeringen har besluttet at det skal åpnes for at alle utenlandske sesongarbeidere som skal arbeide i landbruket, kan reise inn i Norge.
Helsedirektoratet har med innspill fra eksperter og kompetansemiljøer laget en veileder til hvordan ledere, medarbeidere, tillitsvalgte og verneombud kan ta vare på seg selv, medarbeidere og kolleger.
Tirsdag 5. mai var 408 400 personer registrert som arbeidssøkere hos NAV. Det er 12 600 færre enn for en uke siden.
Dette er en ny og midlertidig ordning som er opprettet som en følge av koronasituasjonen. Den er for deg som er selvstendig næringsdrivende og/eller frilanser som helt eller delvis har tapt inntekt på grunn av koronautbruddet.
Samfunnet er i ferd med å åpnes opp igjen, og mange skal tilbake på jobb. Ansatte vil fortsatt være utsatt for risiko for smitte fra kunder, brukere, klienter eller kolleger. Som arbeidsgiver har du et viktig ansvar for å kartlegge smitterisikoen og iverksette nødvendige tiltak. Ansatte er også viktige medspillere i dette arbeidet.
Arbeidstilsynet har utarbeidet råd om hvilke vurderinger og tiltak som må gjøres den dagen folk skal ut av hjemmekontorene og tilbake på arbeidsplassen. Foreløpig er imidlertid den klare anbefalingen at alle som kan, fortsatt bør sitte på hjemmekontor.
Kompensasjonsordningen har vært i drift en drøy uke, og allerede har 13 500 bedrifter fått utbetalt støtte. Slik at de kan dekke kostnadene som ikke forsvinner selv om aktiviteten går ned og de ansatte blir permittert.
Regjeringens bevilgning på 50 millioner kroner til private innovasjons- og gründermiljøer som har vært utsatt for store inntektstap knyttet til koronavirusutbruddet er nå klar.
De fire hovedsammenslutningene og staten har blitt enige om å forlenge 16. marsavtalen, som gir rom for større fleksibilitet i arbeidstiden, frem til 31. mai. Opphevelsen av kjernetiden gjelder fram til 15. september.
Forskrifter som åpner for økt bruk av digitale møter foreslås nå videreført i ny midlertidig lov. Lovforslaget skal bidra til at selskaper kan avholde digitale styremøter og generalforsamlinger også etter at koronaloven utløper.
Virksomheter som frisør vil kunne holde åpent fra 27. april. Ny forskriftsendring stiller krav til hvilke smitteverntiltak som må overholdes.
Det er i dag gjort enkelte endringer i den midlertidige ordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere. Den viktigste endringen er at det presiseres i forskriften at kompensasjonen gir rett til sykepenger, stønad ved barns og andre nærståendes sykdom, og stønad ved svangerskap, fødsel og adopsjon.
Hold kontakten med dine ansatte og spør hva de trenger i arbeidshverdagen. Det er blant Arbeidstilsynets råd til arbeidsgivere som har ansatte på hjemmekontor.
Finland har innført midlertidig forbud mot ikke-nødvendige reiser fra Norge fra 19. mars. Fra samme dag innførte også Sverige midlertidig forbud mot ikke-nødvendige reiser, men kun fra land utenfor EØS. Godstransporten omfattes ikke av forbudet.
Nå endrer regjeringen yrkesskadereglene i folketrygden.
Regjeringen la i dag frem kompetansereformen Lære hele livet. – Norge er, helt uavhengig av korona-krisen, i omstilling. Vi må skape mer og vi må inkludere flere. Vi må tette gapet mellom hva arbeidslivet trenger av kompetanse, og den kompetansen arbeidstakerne faktisk har.
Alle bedrifter bør følge de generelle anbefalingene fra Folkehelseinstituttet om hvordan forebygge spredning av covid-19 på arbeidsplassen.
For å begrense skadevirkningene av koronautbruddet for bedrifter knyttet til landbruket, vil Innovasjon Norge utvide rammene for støtte til investeringer, bedriftsutvikling og vekst.
Når fysioterapeuter, kiropraktorer, optikere og psykologer gradvis gjenåpner sine virksomheter, er det viktig at ansatte med symptomer på luftveisinfeksjon ikke går på jobb. Heller ikke kundene må møte opp dersom de har slike symptomer.
På grunn av koronakrisen kan bedrifter å søke Forskningsrådet om totalt 1,5 milliarder kroner et halvt år før planen. Dette vil gjøre det mulig for bedriftene å opprettholde og utvide arbeidet med forskning og utvikling, slik at de skal komme igjennom krisen og være i posisjon til å gripe mulighetene som kommer i perioden etter.
Arbeids- og sosialdepartementet fastsatte fredag 17. april en ny forskrift slik at personer som bryter nasjonale myndigheters reiseråd og får karanteneplikt ved hjemkomst til Norge, kan nektes sykepenger.
Fristen for å levere skattemelding for formues- og inntektsskatt for næringsdrivende og selskaper utsettes fra 31. mai til 31. august.
Regjeringen la fredag 27. mars frem en ny tiltakspakke for norsk næringsliv, for å møte konsekvensene av virusutbruddet. Pakken er på nærmere 5 milliarder kroner, der halvparten er rettet mot styrking av gründere og vekstbedrifter. I dag åpner Innovasjon Norge for at norske bedrifter kan begynne å søke.
Regjeringen foreslår å endre reglene for gjeldsforhandling for å hjelpe levedyktige bedrifter som nå rammes av akutt svikt i inntektene.
For svært mange arbeidstakere har arbeidssituasjonen endret seg som følge av Covid-19 viruset. Endringer i hvordan man arbeider kan gi flere utfordringer. Her er STAMIs tips til hva du må være obs på, og hvordan få en bedre arbeidshverdag med hjemmekontor.
Inntil 30 millioner av midlene i Norsk kulturfond settes av i en egen tilskuddsordning for kunst- og kulturprosjekter under korona-pandemien. Nå er både retningslinjer og søknadsskjema klare, med første søknadsfrist 5. mai.
Søknadsfristen gikk ut 21. april 2020.
Regjeringen innfører en ny, midlertidig ordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere, som skal kompensere for tap av inntekt som følge av koronapandemien.
Regjeringen åpner for å gi aksjeselskaper og samvirkeforetak bedre tid til å holde ordinær generalforsamling eller årsmøte.
Regjeringen foreslår at Arbeidstilsynet får myndighet til å føre tilsyn med reglene om innleie og gi pålegg og reaksjoner ved ulovlig innleie. I tillegg kan statens vegvesen nå innhente opplysninger som Arbeidstilsynet kan bruke til kontroll av lønn i transportnæringen. Forslagene innebærer endringer i arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven.
Kan arbeidsgiver pålegge meg å ta ut ferie på kort varsel eller å ta ut planlagt ferie? Med påska rett rundt hjørnet, og sommerferien ikke langt unna, er det mange som henvender seg til Arbeidstilsynet med spørsmål om hvilke rettigheter man har når det gjelder ferie.
Justis- og beredskapsdepartementet har i dag sendt på høring et forslag om å raskt sette ned gebyrer og salærer i inkassosaker. Departementet foreslår blant annet en halvering av gebyrene ved utsendelse av purringer og inkassovarsler, og av inkassosalærene for krav under 2500 kroner. Det foreslås også reduksjoner for større inkassokrav.
Regjeringen foreslår at foretak som har minst 30 prosent omsetningsfall som følge av virusutbruddet, får kompensasjon fra staten. Størrelsen på kompensasjonen vil avhenge av hvor mye omsetningen har falt, størrelsen på foretakets uunngåelige faste kostnader og hvorvidt foretaket er pålagt å stenge av staten.
NAV har utviklet en ny IT-løsning slik at arbeidsgivere nå får refundert sykepenger fra dag 4 i arbeidsgiverperioden når sykefraværet skyldes koronoaviruset. I tillegg kan selvstendig næringsdrivende og freelancere fra nå få dekket sykepenger fra dag 4 gjennom å sende egenmelding til NAV.
Garantiordningen for lån til små og mellomstore bedrifter innebærer at staten garanterer for 90 prosent av hvert banklån, og ble åpnet for bruk forrige fredag. Finansdepartementet har i dag fastsatt en forskrift som åpner ordningen også for større bedrifter, herunder bedrifter med mer enn 250 ansatte.
Virksomheter står nærmest i kø for å få sine smittevernprodukter ut i et marked med enorm etterspørsel. – Nå tilgjengeliggjør vi kostnadsfritt standardene som beskriver krav til produktene og som kan legges til grunn for dokumentasjon. Vi håper at dette kan bidra til at helsevesenet raskt får tilgang på nytt utstyr, sier administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus.
Regjeringen har vedtatt nye forskrifter som gir midlertidige unntak fra krav til fysiske møter for aksjeselskap mv.
Arbeidsgiver får refundert sykepenger fra fjerde dag for korona-relatert sykefravær. Også frilansere og selvstendig næringsdrivende kan få sykepenger fra folketrygden fra og med fjerde dag for slikt sykefravær. For å lempe på arbeidspresset hos primærhelsetjenesten, utvides samtidig retten til bruk av egenmelding til 16 dager.
Patentstyret opprettholder tjenestene for kunder som søker om rettigheter eller ønsker veiledning under koronautbruddet.
Innovasjon Norge justerer sine tilbud for å møte endrede behov i næringslivet som følge av koronapandemien.
For å redusere skadevirkninger for både bedrifter og arbeidstakere, har et samlet Storting vedtatt midlertidige endringer i regelverket knyttet til permitteringer. Pågangen på NAV er enorm. Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen oppfordrer nå alle arbeidsgivere som permitterer ansatte og som har økonomi til det, til å forskuttere lønna til de som blir permittert fra dag 3. til dag 20. i permitteringsperioden.
Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til garantilott med 5 millioner kroner. Garantilott er på sett og vis dagpenger for fiskere.
Mange norske virksomheter opplever nå en akutt likviditetskrise som følge av tiltakene for å begrense spredningen av Covid-19. Regjeringen foreslår en ny tiltakspakke på nærmere 5 milliarder kroner, der halvparten av pakken går til styrking av tilskudd til gründere og vekstbedrifter.
Regjeringen foreslår å opprette en ordning som innebærer at staten dekker en andel av de faste kostnadene for bedrifter som har betydelig nedgang i omsetningen som følge av virusutbruddet og smitteverntiltakene. Ordningen skal være enkel både å benytte og administrere, og utformes slik at det tar kort tid fra søknad er sendt til pengene er på konto.
Mange bedrifter sliter under koronakrisen, og det er behov for tiltak som kan motvirke permitteringer og oppsigelser. - Vi må gjøre det vi kan for at de som har en jobb, fortsatt har den når krisen er over, sier Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H).
I lys av koronavirus-situasjonen stopper Skatteetaten bruk av tvangsmulkt midlertidig.
Regjeringen opphever særregler slik at permitterte får dagpenger i påsken.
Regjeringen lytter til næringslivet og Innovasjon Norge gjør nå det de kan innenfor sitt handlingsrom. De gjennomfører en rekke tiltak for å hjelpe små og mellomstore bedrifter i en vanskelig tid. Samtidig legger Forskningsrådet til rette for at bedrifter raskt kan få muligheten til å starte opp forsknings- og innovasjonsprosjekter.
- Vi gjør det vi kan for å imøtekomme de utfordringene norske bedrifter møter. Dette betyr at vi kan bidra enda sterkere med offentlige midler i en krevende tid, sier administrerende direktør Håkon Haugli. - Vi er også fortløpende i tett dialog med myndighetene for å øke mulighetene for nye tiltak.
Arbeidsgivere skal kun betale sykelønn for de tre første dagene med korona-relatert sykefravær. Nye regler gjelder fra 16. mars. Også frilansere og selvstendig næringsdrivende vil få sykepenger fra NAV fra fjerde dag. NAV får mulighet til å fravike krav om legeerklæring for sykepenger.
Regjeringen foreslår å etablere en statsgaranti på 90 prosent for nye lån i markedet for små og mellomstore bedrifter som er rammet av virusutbruddet, samt å gjenopprette Statens obligasjonsfond som et tiltak rettet spesielt mot store selskaper. Tiltakene vil ha en samlet ramme på 100 milliarder kroner og skal bidra til bedre likviditet i norske bedrifter og dermed trygge arbeidsplasser.
Omfanget av permitteringer har skutt i været etter koronautbruddet. Både permitterte, arbeidsledige og arbeidsgivere får nå mer kompensasjon med nye regler.
Regjeringen har i dag 20. mars lagt frem forslag til flere tiltak som vil bidra til å trygge bedrifter og arbeidsplasser. Tiltakene er tidligere varslet og gjelder utsettelse og lettelse i merverdiavgiften, og utsatt innbetaling av arbeidsgiveravgift og forskuddsskatt for selskaper.
Regjeringen innfører tiltakspakker for å håndtere de økonomiske konsekvensene av koronautbruddet. Det betyr endringer i både satser, avgifter, sanksjoner og frister. Skatteetaten letter på sanksjoner (tvangsmulkt) og praktisering av bokføringsreglene.
Med dagens regelverk er hovedregelen at norske selskaper avholder fysiske styremøter og generalforsamlinger. Dette kan i dagens situasjon medføre smitterisiko og reiserestriksjoner kan gjøre det umulig å gjennomføre.
Oversikt over nasjonale tiltak innført av norske myndigheter for å håndtere koronasituasjonen.
et er en veldig krevende tid for kultur-, frivillighet og idrettssektoren, der både bedrifter, virksomheter, lag, foreninger og enkeltpersoner har sett inntektene sine helt eller delvis forsvinne nærmest over natten. Regjeringen vil gjøre det vi kan for å avhjelpe situasjonen, og jeg er glad for å presentere kraftfulle tiltak, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.
Det er ikke behov for begrensninger i varetilbud i varehandelen, inkludert dagligvarebutikker for å bidra til smittebegrensning. Per 17. mars 2020 er det ikke noe som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann. Næringsmiddelvirksomheter anbefales å følge de generelle hygienerådene.
Helsedirektoratet har vedtatt stenging av en rekke virksomheter for å stoppe spredning av korona-virussykdom (covid-19). Vedtaket gjelder fra kl 00.00 mandag 16. mars 2020.
Alle arbeidsgivere oppfordres til å sikre at flest mulig jobber hjemmefra. Jo flere som samles, jo større er risikoen for smitte. Medarbeidere bør derfor jobbe hjemmefra, hvis det er mulig.
For å redusere spredningen av koronaviruset har myndighetene gjort en rekke tiltak. Som arbeidsgiver er det viktig at du holder deg oppdatert om myndighetenes påbud, forbud, anbefalinger og vedtak. Med større og mindre grep kan du bidra til at smittespredningen minimeres.
Regjeringen vil foreslå to nye lånetiltak med en samlet ramme på minst 100 milliarder kroner. Tiltakene vil gjøre det lettere for kriserammede norske bedrifter å skaffe seg likviditeten de trenger for å komme seg gjennom den krevende situasjonen de nå står i.
In an extraordinary meeting of the Council of State on 15 March 2020, the Government adopted new regulations on quarantine and isolation. The regulations enter into force immediately and will remain in force until 1 April, but an extension is possible. The background for these actions is the need for clear national regulation.
Her finner du informasjon om relevant regelverk og råd som kan være til hjelp.
All transport av varer, import og eksport, som ikke innebærer frakt av passasjerer, skal gå som normalt på landevei, tog, skip og luftfartøy. Flyplasser, havner og grenseoverganger holdes åpne for slik trafikk.
Nedenfor er det listet opp spørsmål omhandlende Tolletaten.
- Vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe næringslivet gjennom den vanskelige tiden koronaviruset har bragt oss inn i, sier administrerende direktør Håkon Haugli. – Jobben vår er å bidra til vekst og verdiskaping i næringslivet, og den jobben er enda viktigere nå enn ellers.
Alle som sitter i karantene etter utenlandsopphold må be arbeidsgiver om å få bruke egenmelding slik at de slipper å oppsøke fastlege eller legevakt. – Legene må bruke tiden på pasientene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Her kan arbeidsgivere finne informasjon fra NAV i forbindelse med koronaviruset.
Her finner selvstendig næringsdrivende informasjon fra NAV i forbindelse med koronaviruset.
Regjeringen har nå lagt frem de første og nødvendige strakstiltakene for å trygge jobber og hjelpe bedrifter i en krevende situasjon.
Regjeringen varsler flere tiltak for å håndtere de økonomiske konsekvensene av koronautbruddet.
På Starte og drive bedrift-dagen får du mange korte faglige innlegg som skal gjøre det enklere, raskere og tryggere å ta steget til å starte eget foretak.
Kun 13,8 prosent styreledere i Norske aksjeselskap (AS) er kvinner, mens andelen kvinnelige styreledere i lag og foreninger er på 34 prosent. Det viser tall fra Brønnøysundregistrene.
Ferske tall fra Patentstyret viser at det er få norske kvinnelige oppfinnere i patentsøkte oppfinnelser. I 2019 lå andelen kvinnelige oppfinnere på 6,3%. Det er en svak nedgang fra tidligere år.
Arbeidstilsynet har mottatt henvendelser fra virksomheter som mottar faktura for tjenester knyttet til internkontroll som de ikke har bedt om. Fakturaen er svært misvisende og Arbeidstilsynet anser det som et forsøk på svindel.
Patentstyret har mottatt informasjon om en aktør som feilaktig utgir seg for å samarbeide med Patentstyret for å hjelpe bedrifter med å registrere varemerker.
Patentstyret inviterer til gratis grunnleggende kurs om sikring av bedriftens verdier og hva du må vite for å patentere. Kurset er tirsdag 24. mars 2020 i Oslo, men kan også strømmes direkte.
Patentstyret inviterer til gratis grunnleggende kurs om sikring av verdiene som ligger i bedriftens varemerker og design. Kurset er torsdag 26. mars 2020 i Oslo, og strømmes direkte.
Ved hjelp av en ny lønnskalkulator skal det nå bli enklere å finne ut hvor mye en arbeidstaker koster din bedrift.
Fra 2020 har regjeringen foreslått å avvikle 350-kronersgrensen for avgiftsfritak for varer fra utlandet. Når nye regler er innført vil varer som handles over nett ilegges samme avgifter som varer kjøpt i norske butikker.
Beløpsgrensen for nærstående transaksjoner i aksjeselskaper heves til 100 000 kroner, etter nye endringer i aksjelovgivningen.
Regjeringa ønsker eit betre drosjetilbod til passasjerar i heile landet. Folk forventar gode dør-til-dør-tenester, og vi må sjå moglegheitene som ligg i ny teknologi. Endringane i samband med drosjeregelverket er no på plass.
Det juridiske grunnlaget for at innbyggere og virksomheter skal kunne bruke sin egen eID til å logge seg på digitale tjenester i et hvilket som helst EU- eller EØS-land er nå på plass. Tilpasning av de tekniske løsningene er neste steg.
8 av 10 opplever at det er lite fokus på seksuell trakassering på arbeidsplassen i julebordsesongen. Nå lanseres et nytt samtaleverktøy som skal gjøre det lettere å snakke om seksuell trakassering på jobb.
Selvstendig næringsdrivende får rett til sykepenger med 80 prosent dekningsgrad fra 1. oktober 2019, mot tidligere 75 prosent. Lovendringen gjelder både løpende og nye sykepengetilfeller.
Fra 1. oktober er det blitt enklere for utenlandske næringsdrivende å søke om rettigheter til oppfinnelser, varemerker og design i Norge. Patentstyret er blant landets første til å åpne Altinn for utenlandske brukere.
Hvordan vurderer du verdien av innovasjon i en virksomhet og hva er riktig pris?
Arbeidstilsynet har gjennomført sin andre aksjon mot risikofylt gravearbeid i år. Mange ivaretar sitt HMS-ansvar, men 12 av 296 kontrollerte virksomheter ble stanset på grunn av fare for liv og helse.
Tilsyn med bestillere av transporttjenester viser at to tredeler ikke ivaretar sin plikt til å informere om og forsikre seg om at sjåførene får lovpålagt minstelønn.
Sterk kundeautentisering (SKA) trer i kraft i EØS-området 14. september 2019. For å unngå negative konsekvenser for brukere som betaler med kort når de handler på nett, kan kortutstedere, kortinnløsere og netthandelsvirksomheter få utsatt frist for å ferdigstille og implementere SKA for kortbetalinger i netthandel
Bare én av tre gründere er kvinner. Nå kommer regjeringen med en handlingsplan for å få flere kvinner til å starte egen bedrift.
Fleire nærbutikkar kan få økonomisk stønad gjennom Merkur-programmet. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har justert regelverket slik at minst 70 fleire daglegvarebutikkar kan få støtte til viktige investeringar.
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har det siste året fått innspill fra mer enn 300 små og mellomstore bedrifter om hva som skal til for å gjøre livet deres enklere. Nå legger regjeringen frem en egen strategi for små og mellomstore bedrifter.
Norges forskningsråd lyser ut 1,25 milliarder kroner i støtte til innovasjonsprosjekter i næringslivet.
Ved tilsyn med lønn i restaurantbransjen, vil Arbeidstilsynet ta utgangspunkt i hva som er avtalt lønn mellom partene. Dette innebærer at Arbeidstilsynet vil kontrollere om arbeidstakerne får allmenngjort lønn for de timer de har arbeidet, og vil normalt ikke medberegne mottatt tips i denne vurderingen.
Minstelønn er fastsatt i allmenngjøringsforskriftene og gjelder for alle arbeidstakere som utfører arbeid innenfor virkeområdet til en allmenngjøringsforskrift. Nye minstelønnssatser trådte i kraft 1. juni.
EØS-forskningsprogrammene lyser ut midler til prosjekter som norske partnere kan delta i.
De tidligere reglene for rapportering og skattlegging av naturalytelser var til dels uklare, skjønnsmessige og lite i tråd med samfunnsutviklingen. Svakhetene bidro til en lite effektiv og rettferdig beskatning av naturalytelser.
Som arbeidsgiver har du ansvar for at alle arbeidstakere som jobber for deg, har sikre og gode arbeidsforhold. Unge arbeidstakere, som det er mange av i sommersesongen, mangler erfaring, opplæring og bevissthet om farene i arbeidslivet.
– Etter 160 tilsyn hos virksomheter i industrien ser vi at det fortsatt er veldig mange som driver uforsvarlig vedlikeholdsarbeid, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.
I mai og første del av juni har Arbeidstilsynet gjennomført 222 tilsyn med grøfting- og gravearbeid. På 13 arbeidsplasser ble arbeidet stanset på grunn av overhengende fare for liv og helse, og Arbeidstilsynet vurderer å gi åtte overtredelsesgebyr etter tilsynsaksjonen.
Mange unge tar snart fatt på årets sommerjobb. – Husk at du har krav på en skriftlig arbeidskontrakt, selv om det bare er en deltidsjobb eller sommerjobb, sier Arbeidstilsynet.
Har du funnet opp noe nytt? Kunne du tenke deg å være alene om å tilby det i markedet? Kan ditt produkt patentbeskyttes? Dette er et gratis grunnleggende kurs om sikring av bedriftens verdier og hva du må vite for å patentere.
Storbritannias beslutning om å melde seg ut av EU vil ha størst konsekvenser for Storbritannia, men også betydelige konsekvenser for EU-samarbeidet. Brexit vil også få konsekvenser for Norge.
Norge søker et så tett og omfattende samarbeid som mulig med Storbritannia etter at landet har trådt ut av EU. Samtidig vil Norge bidra til å bevare et velfungerende indre marked.
Nye overgangsregler sikrer at mer enn 600 norske selskaper med britisk daglig leder eller britiske styremedlemmer kan fortsette som før ved et no-deal Brexit.
Partene i utelivsbransjen og myndighetene har utviklet en egen E-guide på altinn.no for å starte og drive utested. Den skal gjøre det enklere for personer å starte virksomhet i serveringsbransjen på lovlig vis.
Fra 1. februar 2019 vil Arbeidstilsynet øke bruken av overtredelsesgebyr til overnattings- og serveringssteder som bryter med sentrale bestemmelser om arbeidstid og lønn.
NAV har lansert tre digitale søknader om arbeidsmarkedstiltak.
Fra januar 2019 må godkjente renholdsvirksomheter hvert tredje år sende inn dokumentasjon som viser at de fortsatt fyller kravene til godkjenning.
Etter over 5 000 tilsyn i overnattings- og serveringsbransjen har Arbeidstilsynet funnet brudd på regelverket hos 8 av 10 virksomheter. De vanligste lovbruddene er at arbeidsavtalene er mangelfulle, ansatte får ikke den overtidsbetalingen de skal ha, uforsvarlig arbeidstid og manglende HMS-opplæring hos leder og verneombud.
I løpet av 2018 har Patentstyret laget en ny, digital måte å søke design, varemerke og patent på.
– Det gode trepartssamarbeidet fortsetter gjennom en IA-avtale, som nå vil gjelde hele arbeidslivet og med virkemidler som treffer alle, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
Nesten 840.000 arbeidstakere i Norge jobber i bedrifter med færre enn 50 ansatte. Over 95 % av alle norske virksomheter har mellom 1 og 50 ansatte. Derfor er det viktig at regjeringens næringspolitikk treffer disse bedriftene. Regjeringen skal legge frem en strategi for små og mellomstore bedrifter før sommeren 2019.
En ny rapport som oppsummerer tilsyn i transportbransjen i perioden 2015–2017, viser at nær 40 prosent av de kontrollerte arbeidsgiverne ikke har kontroll over arbeidstiden til sine ansatte.
Patentstyret tilbyr en ny, digital måte å søke design på. Søknadsveiviseren gjør det mulig å skrive søknad, sende, betale og få kvittering i én operasjon. Verktøyet leder deg gjennom søknaden trinn for trinn, med nyttige tips underveis.
Arbeidsmiljøguiden er en innføring i systematisk arbeidsmiljøarbeid hvor målgruppene er ledere, verneombud og ansatte i små og mellomstore virksomheter.
Regjeringen mener arbeidstakerne bør få samme rettigheter til sykepenger og pensjon fra folketrygden uavhengig av om de får betalt i form av tips eller ordinær lønn.
Dette budsjettforslaget styrker våre muligheter til å gi lån og garantier til næringslivet med 11 prosent i 2019, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge.
Regjeringa foreslår ei satsing på nærare 10 milliardar kroner til forsking og innovasjon i 2019.
Mange har hørt, eller merket, at Arbeidstilsynet gir bøter i form av overtredelsesgebyr i større grad. Spesielt slås det hardt ned på usikret arbeid i høyden og manglende HMS-kort.
Regjeringa jobbar for trafikksikre køyretøy og ei seriøs transportbransje. Difor innfører vi no nye reglar som vil betre kontrollen på bilverksted og kvaliteten på kontrollane. Det blir også strengare reglar for fartsskrivarar som registrerer køyre- og kviletid i tunge køyretøy. Desse tek til å gjelde i dag, seier samferdselsminister Jon Georg Dale.
NAV digitaliserer og forenkler. Nå står skjemaet for inntektsopplysninger for tur.
Finansdepartementet har i dag fastsatt endringer i bokføringsforskriftens krav om utskrift av papirkvitteringer.
Med jevne mellomrom mottar privatpersoner og firmaer i Norge falske eller misvisende tilbud eller fakturaer fra inn- og utlandet knyttet til sine varemerker og patenter.
Brønnøysundregistrene anbefaler å sende inn årsregnskap for regnskapsåret 2017 så snart det er godkjent og klart for innsending selv om siste frist er 31. juli 2018.
The Explorer ble lansert av statsminister Erna Solberg under Innovasjonstalen i Oslo 31. mai. Det var hennes regjering som ga Innovasjon Norge, i samarbeid med næringslivet, oppdraget å utvikle en slik tjeneste. Målet er å øke eksporten gjennom profilering av norske løsninger.
Skattedirektoratet har samlet informasjon om en rekke avklaringer, uttalelser mv. knyttet til spørsmål og henvendelser fra skattekontorene, næringsdrivende mv.
Mange arbeidsgjevarar opplever skattereglane for naturalytingar som uklåre og delvis utdaterte. Regjeringa legg no fram endringar som vil klårgjere viktige delar av regelverket. Det vil verte enklare å gjere ting rett.
Tolletaten tilbyr flere kurs for næringslivet som: tollbehandling, tollager, klassifisering, utførsel og opprinnelsesregler.
Fra 2. mai kan også advokater og autoriserte regnskapsførere bekrefte aksjeinnskudd som er gjort opp i penger.
Har bedriften din en god idé? Forskningsrådet lyser nå ut en milliard kroner til innovasjonsprosjekter i næringslivet.
Skatteetaten arrangerer kurs tilpasset deg som nettopp har startet virksomhet. Kursene arrangeres over hele landet og er gratis. Du kan velge mellom kurs for enkeltpersonforetak (ENK) eller aksjeselskap (AS).
De aller fleste bedrifter som kjøper renholdstjenester, er opptatt av at renholderne har lovlige lønns- og arbeidsvilkår. Likevel sjekker bare halvparten av innkjøperne om renholdsbyrået de bruker, driver lovlig.
Kameraovervåking kan være et inngrep i personvernet. Overvåkingen er derfor lovregulert, og den ansvarlige har plikt til å sette seg godt inn i reglene før overvåkingen settes i gang.
Datatilsynet har utarbeidet en startpakke til nye virksomheter.
Vil du ut i et nytt marked? EØS-midlene gir i utgangspunktet alle norske bedrifter muligheten til å få prosjektfinansiering gjennom samarbeid med en bedrift i Baltikum, Slovakia, Romania, Bulgaria, Hellas, Portugal og Polen.
Rekordmange norske bedrifter får fradrag på skatten for å forske! Nye tall viser at antallet prosjekter økte med 10 prosent det siste året.
Neste år kan du ikke lenger sende inntektsmeldingen i posten.
Over en fjerdedel av alle nyetableringer startes av personer over 50 år, og seniorbedriftenes overlevelsesevne ligger på nivå med bedrifter startet av andre aldersgrupper.
Patentstyret tilbyr nå en ny, elektronisk søknadsveiviser for alle som søker om enerett til navn og logoer.
EUs forordning for personvern blir norsk lov i 2018.
Den nye kassasystemloven stiller nye krav til bedrifter som driver kontanthandel. Innen 1. januar 2019 må bokføringspliktig foretak ha satt seg inn i det nye regelverket og ha på plass et kassasystem som tilfredsstiller de nye lovkravene.
For å selge tobakk og tobakkssurrogater (f. eks. e-sigaretter) må man fra 1. januar 2018 være registrert i Tobakkssalgsregisteret. Kommunene skal føre tilsyn med tobakkssalget. Registreringsplikten omfatter per i dag ikke nettsalg.
Fra 1. januar 2018 er det minstelønn for alle ansatte i overnatting, servering og catering. - Et viktig løft for bransjen, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.
Regjeringen har fått gjennomslag for nye EU-regler og fra 1. januar 2018 vil transport- og energiforetak igjen kunne beregne arbeidsgiveravgift med reduserte satser.
Arbeids- og sosialdepartementet har fastsatt endringer i arbeidsmiljøforskriftene. Endringene gjelder fra 1. januar 2018.
Stortinget har vedtatt endringer i regnskapsloven. Dette gir forenklinger og reduserte kostnader for de regnskapspliktige.
Nå kan du være med på å løfte frem eksportbedriften du mener fortjener anerkjennelse. Innovasjon Norge søker kandidater til Eksportprisen 2018, og du kan nominere.
Arbeidstilsynet reagerer strengere ved brudd på plikten til å ha HMS-kort. Virksomheter som bryter HMS-kortplikten risikerer nå å få gebyr på minst 10.000 kroner.
Nærings- og fiskeridepartementet øker tilskuddet til Sivas innovasjonsaktiviteter, med hovedvekt på inkubasjonsprogrammet.
3. november vedtok Tariffnemnda å allmenngjere delar av tariffavtalen for overnattings-, serverings- og cateringverksemd (Riksavtalen).
Stadig flere privatpersoner og firmaer i Norge mottar falske eller misvisende tilbud eller fakturaer fra inn- og utlandet knyttet til sine varemerker og patenter.
For å gjøre det lettere for små oppstartsselskap å rekruttere og beholde ansatte, foreslår regjeringen en ny og mer gunstig ordning for skattlegging av opsjoner i slike selskap.
Ny ordning på 10 milliardar kroner kan sikre fleire kontraktar til verft i Noreg.
16 investorer har valgt ut fem bedrifter som er med videre i det første investeringsprogrammet for kreativ næring.
7,5 prosent av de ansatte i norsk arbeidsliv oppgir at de blir utsatt for vold- og trusselsituasjoner hvert år, viser tall fra Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø, NOA. Ansatte i helse- og sosialsektoren er særlig utsatt.
Få varsel om viktige nyheiter frå Altinn på e-post. Registrer deg her: