Hovedinnhold
Skriv ut

Etablererpakken

«Etablererpakken» består av lenker til nyttig informasjon for deg som ønsker å starte egen næringsvirksomhet.

Etablererguiden
Dette er en enkel innføring i hvordan man etablerer næringsvirksomhet i Norge.

Forretningsmodell
De fleste etablerere bør skrive en forretningsmodell for å beskrive hvordan virksomheten skal gjennomføre etableringen og driften i praksis.

Valg av organisasjonsform
Valg av organisasjonsform har stor betydning i forhold til ansvar, skatt, risiko, rettigheter og plikter.

Valg av navn
Ta de første skrittene i riktig rekkefølge, se videoen Smart start

Registrering av næringsvirksomhet i Brønnøysundregistrene
Det raskeste, billigste og enkleste er registrering via Altinn. I dag kan de fleste organisasjonsformene registreres elektronisk.

Hvis du ikke kan benytte deg av elektronisk registrering, kan du bruke de nedlastbare skjemaene. Hvis du bruker disse, må du skrive dem ut og sende dem i posten.

Regnskapsguiden

En innføring i sentrale emner innenfor regnskap, fakturering, kasseoppgjør og lønnsrutiner.

Støtteordninger

Altinn har gir oversikt over en rekke offentlige støtteordninger for næringslivet. Kanskje kan din virksomhet komme inn under en av flere offentlige støtteordninger?

Dokumentmaler

Altinn har samlet en rekke eksempler på dokumenter som man har bruk for ved etablering og i drift av næringsvirksomhet. Du må selv gjøre tilpasninger i forhold til din virksomhet og dine behov. Blant mer enn femti maler finner du for eksempel stiftelsesdokument, selskapsavtale, kompanjongavtale og budsjett.

Andre nyttige lenker:

Skatteetaten - brosjyre "Arbeidstaker eller næringsdrivende"
Å etablere et nytt foretak er ingen garanti for at du blir ansett som næringsdrivende. Det avhenger av arbeidet du gjør - og for hvem. Her finner du en oversikt over vilkårene som avgjør om arbeidet ditt er næringsvirksomhet eller arbeid som lønnsmottaker.

Skatteetaten - "Merverdiavgift"
Skatteetaten gir deg en grundig innføring i regelverket for MVA-plikten, hvordan du beregner MVA og hva rapporteringsplikten innebærer.

Skatteetaten - brosjyre "Kontorarbeid og regnskapsføring - tips og råd"
Her får du mange gode tips og råd om hvordan du kan innrette kontorarbeid, regnskapsføring og administrasjon av virksomheten.

Siste endring på denne siden: 03.05.2017

Del på: