Hovedinnhold
Skriv ut

Slik er den nye mva-meldingen

Foto: iStock
Foto: iStock

Nytt skjema har erstattet omsetningsoppgaven i år. Har du fått med deg at du må beregne merverdiavgift på innkjøp av varer fra utlandet?

Er du merverdiavgiftsregistrert næringsdrivende? Da skal du nå ta i bruk et nytt skjema for merverdiavgift, mva-meldingen (tidligere omsetningsoppgave).

Primærnæring med årstermin leverer nå siste gang på gammelt skjema.

Driver du primærnæring og har årstermin for merverdiavgift, er 10. april siste frist for levering av omsetningsoppgaven for 2016. Neste gang du skal levere, er det på nytt skjema: mva-meldingen. 

Nytt: Beregn merverdiavgift når du handler fra utlandet

En av de viktigste nye reglene gjelder kjøp av varer fra utlandet. Om du importerer en vare til bruk i virksomheten din, må den som fører regnskapet passe på å regne ut og bokføre merverdiavgift på dette kjøpet. Dette er nytt for de fleste, siden innførselsmerverdiavgift som regel har blitt betalt på grensen eller krevd opp fra speditør/transportselskapet tidligere.

Nå har vi samlet all merverdiavgift i mva-meldingen. Du skal ikke lenger betale til Tolletaten, speditør eller transportselskap, men føre innførselsmerverdiavgiften i det alminnelige momsoppgjøret.

Mer om hvordan du regner den ut, finner du her.

Viktig å tenke på i regnskapet

Mva-meldingen er forskjellig fra omsetningsoppgaven, med flere og nye poster. Pass på at 2017-regnskapet føres slik at du får ut regnskapstallene fordelt på postene i den nye meldingen.

Privatpersoner og mindre virksomheter: Gjør som før

Er du privatperson, eller leverer virksomheten din ikke mva-melding? Da skal du fortsatt betale innførselsmerverdiavgift til Tolletaten eller speditør, akkurat som før. Men det er en forskjell: Skal du returnere varen til utlandet, må du søke Skatteetaten om å få tilbake merverdiavgiften.

Trenger du hjelp?

www.skatteetaten.no/import finner du enkle veiledninger til innførselsmerverdiavgiften. Du kan også ringe Skatteetaten på 800 80 000 for hjelp. 

Del på:

Publisert 28.03.2017