Hovedinnhold
Skriv ut

Hvilket navn kan jeg velge?

Navn som skal registreres i Foretaksregisteret, skal alltid ha med angivelse av organisasjonsform (AS, DA, SA osv.). For resten av navnet må disse kravene oppfylles:

  • Minst tre bokstaver fra det norske alfabetet
  • Bare bestemte tegn i tillegg til bokstavene
  • Ikke bare navnet på land, fylke eller kommune
  • Ikke nøyaktig likt med et registrert navn
  • Ikke navn som kan villede eller vekke forargelse

For enkeltpersonforetak er reglene litt annerledes.

Klager:
Andre næringsdrivende kan klage til Patentstyret hvis du har valgt et navn som kan forveksles med deres foretaksnavn eller varemerke, selv om du oppfyller disse kravene og har fått godkjent navnet i Foretaksregisteret. Selvsagt er det også i din egen interesse å velge et navn med særpreg og unngå forveksling med andre næringsdrivende.

På Brønnøysundregistrenes nettsted kan du finne fram til foretaksnavn som likner det du selv har lyst på. Men det finnes mange varemerker som ikke likner noe registrert foretaksnavn.
Ved hjelp av Patentstyrets søketjeneste på egenhånd undersøke om du krenker andres varemerkerettigheter. Alternativt kan du be Patentstyret sjekke navneforslaget ditt mot registrerte varemerker. Det koster penger, men sjelden mer enn et par tusen kroner. Det kan fort bli dyrere hvis noen i ettertid klager over at du har kopiert varemerket deres.

I ettertid kan du også vurdere kost-/nytteverdien av å varemerkebeskytte ditt varemerke (navn/logo).

I tillegg til det formelle navnet på foretaket kan du velge å bruke et eget markedsføringsnavn.

Se også

Siste endring på denne siden: 13.01.2014

Del på: