Forskuddstrekk/skattetrekk lønn

Som arbeidsgiver må du trekke skatt av lønn og annen godtgjørelse som du utbetaler til dine ansatte. Hvor mye du skal trekke i skatt finner du i skattekortet til arbeidstakeren.


Alle arbeidsgivere er ansvarlig for å laste ned skattekortet til ansatte. Dette gjør du i Altinn. Det er to måter å gjøre dette på, i eller utenfor et lønnssystem.

Skjema "RF-1307 Bestill elektronisk skattekort" brukes for å hente skattekort manuelt

Skjema "RF-1211 Bestill elektronisk skattekort på fil" brukes for å hente ned elektronisk skattekort til lønnssystem. Du må selv undersøke om lønnssystemet du bruker støtter denne Altinn-tjenesten.  

Skattebetalingsloven om forskuddsskatt

Skatteetaten om skattekort og skattetrekk

Skatteetaten – slik trekker du riktig skatt

Egen skattetrekkskonto

Det må opprettes en egen skattetrekkskonto i banken. Skattetrekket skal overføres til denne kontoen samtidig med utbetaling av lønnen. Dette er en spesiell konto der pengene står låst og kan kun utbetales til skatteoppkreveren. Dette fordi skatten du har trukket av lønnen egentlig tilhører de ansatte. Banken din vet hva det gjelder når du ber om å få opprette en skattetrekkskonto.

Det er også mulig å ha en bankgaranti i stedet for en skattetrekkskonto.

Skattebetalingsloven om skattetrekkskonto

Rapportering og betaling

Forskuddstrekk (skattetrekk) og arbeidsgiveravgift skal innbetales 6 ganger i året. Grunnlaget for betalingen finner du i a-meldingen som du plikter å rapportere den 5. i måneden etter utbetaling av lønn eller andre godtgjørelser. Det blir ikke sendt ut et eget krav fra Skattemyndighetene.

Fant du det du lette etter?

Takk for tilbakemeldingen.

Åpne kontaktskjema