Endre organisasjonsform

Et registrert enkeltpersonforetak, ansvarlig selskap eller aksjeselskap kan ikke skifte organisasjonsform og samtidig beholde organisasjonsnummeret.


De eneste unntakene er endring (omdanning) mellom AS og ASA, SA og AS, SA og ASA og mellom ANS og DA. I alle andre tilfeller må det registreres en ny enhet med nytt organisasjonsnummer, helt løsrevet fra den gamle organisasjonens forpliktelser og rettigheter. Hvis for eksempel deltakerne i et ansvarlig selskap heller vil drive virksomheten sin gjennom et aksjeselskap, må de registrere et nytt aksjeselskap.

Aksjeloven om omdanning fra AS til ASA

Samvirkeloven om omdanning

Skatteloven om omdanning

Det normale når man endrer organisasjonsform er at en sletter virksomheten man endrer fra. Det er likevel ikke noe i veien for å beholde den tidligere registreringen dersom dette er hensiktsmessig. Vær oppmerksom på at innsendelsespliktene da vil være i behold.

Hvis en av disse organisasjonsformene skal oppløses for å fortsette i en annen organisasjonsform, kan Foretaksregisteret ta med informasjon i kunngjøringen om at virksomheten skal fortsette i en annen organisasjonsform. Dette må da meddeles Foretaksregisteret når oppløsningsmeldingen sendes inn til registrering.

Brønnøysundregistrenes kunngjøringssider

Både sletting og nyregistrering meldes på Samordnet registermelding.

Ved registrering av den nye enheten er det viktig å opplyse hvem virksomheten er overtatt fra. Motsatt skal slettemeldingen opplyse hvem virksomheten overdras til. Du finner egne felt for overtakelse/overdragelse på skjemaet.

Samordnet registermelding (Varianter for nedlasting)

Trenger du hjelp?

Ring oss og få gratis veiledning:

Telefonnummer til Altinn kundestøtte 800 33 840
Fant du det du lette etter?

Takk for tilbakemeldingen.

Åpne kontaktskjema