Nyheter - starte og drive

Bli med på Starte og drive bedrift-dagen i høst

Vurderer du å starte egen bedrift, eller er du allerede i startgropen? I løpet av høsten arrangerer Brønnøysundregistrene, Patentstyret og Norid, i samarbeid med lokale veilederapparat, starte og drive bedrift-dager ulike steder i landet.

Nå kommer digitaliseringsdirektivet

Digitaliseringsdirektivet skal gjøre det enklere å stifte og registrere selskaper på tvers av landegrenser i EØS. I tillegg foreslår regjeringen å balansere kostnadsfordelingen for bruk av Brønnøysundregistrenes tjenester bedre, og fjerne krav om statsborgerskap for tillitsverv i selskaper.

Høgare minstelønn frå 15. juni

Det blir nye satsar i minstelønna frå 15. juni 2023. Satsane gjeld alle arbeidstakarar som arbeider innanfor dei ni bransjane der det er innført minstelønn.

Arbeidstilsynet kontrollerer dekkskift og bilpleie

Alle som leverer tjenester som dekkskifte, dekklagring, manuell bilvask og annen bilpleie skal ha godkjenning, og i høysesongen for dekkskifte skal Arbeidstilsynet føre kontroller med leverandører av dekkskifte og dekklagring og bilpleieleverandører.

Innflytelse på jobb gjør oss mindre syke

Ansatte som opplever at de har innflytelse og kan påvirke beslutninger som er viktig i arbeidet har en lavere risiko for muskelsmerter og psykiske plager. Meld deg på webinar den 17. januar 2023.

Patentstyret lanserer bildesøk

Er logoen din original? Nå kan du enkelt sjekke i søketjenesten til Patentstyret om noen har registrert en logo som ligner på din.

Nå kommer hjelpen til de mest strømutsatte bedriftene

16. september la regjeringen fram en pakke med blant annet lånegarantier og en ny energitilskuddsordning for næringslivet som skal hjelpe strømintensive bedrifter i en overgangsperiode. Ordningene vil kunne hjelpe om lag 20 000 bedrifter i områder med spesielt høye strømpriser.

Vil gjøre det enklere å registrere enkeltpersonforetak

Næringsministeren foreslår endringer i reglene for enkeltpersonforetak og Norskregistrert Utenlandsk Foretak (NUF). Forslagene vil blant annet gjøre det enklere å registrere enkeltpersonforetak og skal gjøre det enklere for kunder og leverandører å vite hva slags selskap det er. Forslaget legger også til rette for deling av data som myndighetene allerede har samlet inn.

Kva for kontorløysing bør du velje?

Ope landskap, cellekontor, heimekontor eller free seating: Kva for kontorløysing bør arbeidsplassen din gå for? Råd på ei ny nettside kan hjelpe deg å velje rett.

Vil styrke retten til heltidsjobb

Regjeringen vil at heltid skal være hovedregelen i arbeidslivet, og legger frem flere lovforslag for å styrke retten til heltidsstillinger.

Ofte stilte spørsmål om feriepenger

Sommerferien nærmer seg med stormskritt og for mange erstattes lønnen i juni av feriepenger. Her er noen spørsmål om feriepenger som Arbeidstilsynet ofte får.

Ofte stilte spørsmål om ferie

Sommerferien står for døren og Arbeidstilsynet får mange spørsmål om ferie. Her er svar på noen av de vanligste spørsmålene.

Ny låneordning for grønn omstilling

Grønne vekstlån skal premiere bedrifter som gjør klimavennlige investeringer. Dette vil bidra til å øke tempoet på grønn omstilling i næringslivet og bidra til at Norge reduserer klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030.

Nye regler for hjemmekontor

Bruk av hjemmekontor har økt de seneste årene. Mange forhold rundt dette må løses i samarbeid mellom partene på arbeidsplassen. – Det er imidlertid behov for noen justeringer for å tilpasse regelverket mer til et moderne arbeidsliv, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

Skatteetaten fornyer skattemeldingen

Skatteetaten forenkler skattemeldingen for næringsdrivende. Målet er at det skal bli enklere og mer effektivt for næringsdrivende å levere riktige opplysninger med bedre kvalitet. Dette skjer gradvis de kommende årene.

Unngå dyre HMS-kort

Mange verksemder innan bygg og anlegg og reinhald blir kontakta av aktørar som vil selje dei HMS-kort. Felles for tilboda er at HMS-korta kostar mange gonger så mykje som om verksemda sjølv bestiller dei direkte frå Arbeidstilsynet.

Abonner på nyhetsbrev

Få varsel om viktige nyheter fra Altinn på e-post. Registrer deg her:

Åpne kontaktskjema