Arbeidsgivere må ta ekstra godt vare på unge arbeidstakere
Det hviler et stort ansvar på de arbeidsgiverne som har unge arbeidstakere. Ingen skal bli syke av jobben sin, spesielt ikke de yngste i arbeidslivet.
Det hviler et stort ansvar på de arbeidsgiverne som har unge arbeidstakere. Ingen skal bli syke av jobben sin, spesielt ikke de yngste i arbeidslivet.
Hvem bestemmer egentlig tidspunkt for ferie? Og må ansatte ta ferie om de ikke ønsker det?
Alle som leverer tjenester som dekkskifte, dekklagring, manuell bilvask og annen bilpleie skal ha godkjenning, og i høysesongen for dekkskifte skal Arbeidstilsynet føre kontroller med leverandører av dekkskifte og dekklagring og bilpleieleverandører.
Har du ansatte som jobber hjemmefra regelmessig? Da skal dere inngå skriftlig avtale om hjemmearbeid. Dette er en tilleggsavtale til ordinær arbeidsavtale.
Ansatte som opplever at de har innflytelse og kan påvirke beslutninger som er viktig i arbeidet har en lavere risiko for muskelsmerter og psykiske plager. Meld deg på webinar den 17. januar 2023.
Finansdepartementet utsetter Register over reelle rettighetshavere, på grunn av en EU-dom som setter begrensninger for allmenhetens innsyn i data.
Nye minstelønnssatser tredde i kraft 15. desember 2022. Minstelønn er fastsatt i allmenngjøringsforskriftene og gjelder for alle arbeidstakere som utfører arbeid innenfor virkeområdet til en allmenngjøringsforskrift.
Er logoen din original? Nå kan du enkelt sjekke i søketjenesten til Patentstyret om noen har registrert en logo som ligner på din.
16. september la regjeringen fram en pakke med blant annet lånegarantier og en ny energitilskuddsordning for næringslivet som skal hjelpe strømintensive bedrifter i en overgangsperiode. Ordningene vil kunne hjelpe om lag 20 000 bedrifter i områder med spesielt høye strømpriser.
Bygg- og anleggsbransjen taper kvart år over to millionar dagsverk på grunn av sjukefråvær. 40 prosent seier jobben helt eller delvis er årsaken til sjukefraværet. Må det være slik – eller er det noko du og virksomheta di kan gjøre for å få forebygge dette?
Muskel- og skjelettplager er den vanlegaste årsaka til sjukefråvær, også i overnattings- og serveringsbransjen. Visste du at mange av plagene og sjukefråværet kan førebyggast på arbeidsplassen? Og at det handlar om mykje meir enn tunge løft og kjipe arbeidsstillingar?
Næringsministeren foreslår endringer i reglene for enkeltpersonforetak og Norskregistrert Utenlandsk Foretak (NUF). Forslagene vil blant annet gjøre det enklere å registrere enkeltpersonforetak og skal gjøre det enklere for kunder og leverandører å vite hva slags selskap det er. Forslaget legger også til rette for deling av data som myndighetene allerede har samlet inn.
Mange som starter enkeltpersonforetak havner i økonomisk gjeld. Starte og drive bedrift har utarbeidet et digitalt motsvar til denne utfordringen. Dette er Oppstartsveilederen.
Sivas næringshage- og inkubasjonsprogram har vist seg som effektive virkemidler, og har de siste årene levert rekordresultater. Nå lyses det ut nye, tiårige programmer.
Ope landskap, cellekontor, heimekontor eller free seating: Kva for kontorløysing bør arbeidsplassen din gå for? Råd på ei ny nettside kan hjelpe deg å velje rett.
Regjeringen vil at heltid skal være hovedregelen i arbeidslivet, og legger frem flere lovforslag for å styrke retten til heltidsstillinger.
Sommerferien nærmer seg med stormskritt og for mange erstattes lønnen i juni av feriepenger. Her er noen spørsmål om feriepenger som Arbeidstilsynet ofte får.
Sommerferien står for døren og Arbeidstilsynet får mange spørsmål om ferie. Her er svar på noen av de vanligste spørsmålene.
Innretningen på støtteordningene til bedrifter med en vesentlig del av omsetningen sin fra Russland, Hviterussland og/eller Ukraina er nå klare.
Ordningen gjelder for kulturarrangementer i perioden 1. november 2021 til og med 28. februar 2022.
Grønne vekstlån skal premiere bedrifter som gjør klimavennlige investeringer. Dette vil bidra til å øke tempoet på grønn omstilling i næringslivet og bidra til at Norge reduserer klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030.
Bruk av hjemmekontor har økt de seneste årene. Mange forhold rundt dette må løses i samarbeid mellom partene på arbeidsplassen. – Det er imidlertid behov for noen justeringer for å tilpasse regelverket mer til et moderne arbeidsliv, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.
Skatteetaten forenkler skattemeldingen for næringsdrivende. Målet er at det skal bli enklere og mer effektivt for næringsdrivende å levere riktige opplysninger med bedre kvalitet. Dette skjer gradvis de kommende årene.
Fra 1. juli 2022 må alle virksomheter som tilbyr tjenester innen bilpleie, hjulskift og hjullagring, søke om godkjenning fra Arbeidstilsynet. Hensikten med ordningen er å forhindre useriøse arbeidsforhold, brudd på arbeidsmiljøloven og svart arbeid.
Mange i norsk næringsliv har spørsmål om hvilke konsekvenser sanksjonene mot Russland får for deres bedrift. Utenriksdepartementet har derfor opprettet en servicetelefon hvor næringslivet kan henvende seg.
Departementet har nå fastsatt forskrift som etablerer en godkjenningsordning for bilpleie, dekklagring og dekkskift.
Regjeringen innført en ny og forenklet ordning med betalingsutsettelse for skatte- og avgiftskrav som forfaller i perioden mellom 1. januar og 31. mars 2022.
Folk blir mindre syke av den virusvarianten som nå herjer, og vaksinen gir oss god beskyttelse. Derfor fjerner regjeringen svært mange av koronatiltakene. Endringene gjelder fra klokken 23.00 tirsdag 1. februar.
Den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet gjenåpnet. Ordningen har kommet raskt på plass og skal gi hjelp til bedrifter som er rammet av pandemien. Tusenvis av bedrifter kan få penger om få dager.
Regjeringen gir nå bedrifter en ny og forenklet mulighet til å få utsatt innbetaling av skatter og avgifter. Den nye ordningen skal gjelde krav som forfaller i perioden mellom 1. januar og 31. mars 2022. Regjeringen foreslår samtidig å redusere forsinkelsesrenten for skatte- og avgiftskrav til 6 prosent.
Regjeringen viderefører kompensasjonsordningen for næringslivet ut februar og innfører regler om tilbakebetaling av tilskudd.
Det er fortsatt behov for nasjonale tiltak. Det forventes høye smittetall i ukene som kommer, men som samfunn tåler vi viruset bedre. Det kan derfor gjøres flere lettelser.
Regjeringen har foreslått å innføre en ny lønnsstøtteordning for desember og januar. Ordningen er rettet mot foretak som er hardt rammet av nasjonale smitteverntiltak. Formålet er å legge til rette for at arbeidstakere fortsatt kan være i arbeid fremfor å bli permittert.
Regjeringen justerer den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet slik at kun desember kan bli brukt som beregningsperiode. I tillegg vil bedrifter kunne gi bort varer som går ut på dato og likevel få kompensasjon.
Mange verksemder innan bygg og anlegg og reinhald blir kontakta av aktørar som vil selje dei HMS-kort. Felles for tilboda er at HMS-korta kostar mange gonger så mykje som om verksemda sjølv bestiller dei direkte frå Arbeidstilsynet.
Få varsel om viktige nyheter fra Altinn på e-post. Registrer deg her: