Ny innsikt om seniorer og gründerskap i Norge

Over en fjerdedel av alle nyetableringer startes av personer over 50 år, og seniorbedriftenes overlevelsesevne ligger på nivå med bedrifter startet av andre aldersgrupper.


Tallene viser at seniorer lykkes når de etablerer bedrifter, og forhåpentligvis kan det inspirere enda flere til å komme på banen. Mange seniorer har verdifull kompetanse og erfaring, og er i utgangspunktet godt rustet for nyskaping, sier Traaseth.

Last ned rapport: 

Nyetableringer i Norge - kartlegging av entreprenørskap blant seniorer (PDF)

- Mange har nok et bilde av gründere som unge apputviklere som henger på kule kontorfellesskap for gründere. Mange seniorer har gode forutsetninger for å starte egen virksomhet, som erfaring, nettverk, kapital og bred kompetanse sier Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk.

Overlever dødens dal

Tallene viser at seniorer er viktige bidragsytere i å skape arbeidsplasser, men ikke har like stor vekst i antall arbeidsplasser som yngre gründere. Seniorene ligger på nivå med andre aldersgrupper med hensyn til overlevelsesgrad. 61,8 prosent av selskapene etablert av aldersgruppen 55-66 år overlever treårs-dagen, mot 63,5 prosent for alle aldre. Når det gjelder enkeltmannsforetak kommer seniorene best ut, med 35,4 prosent overlevelse etter tre år, mot gjennomsnittet på 30,8.

Store på eiendom, underrepresentert i IKT

I følge studien er andelen hovedaksjonærer og daglige ledere over 50 år, sammenliknet med de under 50, størst innen eiendom og tjenesteyting. Det er også mange seniorer i varehandel og innen bygg og anlegg, viser studien. IKT er den sektoren hvor seniorene er dårligst representert.

-Jeg tror flere seniorer har forutsetningene for å bidra innenfor teknologi. Seniorer med lang fartstid i arbeidslivet har allerede bred erfaring fra både omstilling og teknologiske skifter, og den kompetansen trenger vi for å bygge nye og innovative produkter og løsninger, sier Traaseth.

Kilde: Nyhet fra Innovasjon Norge. 

Fant du det du lette etter?

Takk for tilbakemeldingen.

Åpne kontaktskjema