Regjeringen letter på tiltakene
Det er fortsatt behov for nasjonale tiltak. Det forventes høye smittetall i ukene som kommer, men som samfunn tåler vi viruset bedre. Det kan derfor gjøres flere lettelser.
Her er noen av endringene:
Sykefravær og endring i karantenereglene
Regjeringen gjør nå enkelte endringer i TISK-strategien. Vi legger blant annet om karantenereglene slik at testing kan erstatte karantene i større grad.
– De neste månedene vil mange bli smittet, og sykefraværet vil bli høyt. Alle bedrifter og virksomheter må forberede seg på det. Det må legges planer for å opprettholde mest mulig normal drift i en krevende situasjon. De endringene regjeringen nå gjør i kravene om smittekarantene, vil bidra til at flere kan leve normalt, selv om det er mye smitte i samfunnet, sier helse- og omsorgsministeren.
Skjenking til klokka 23
Regjeringen innførte nasjonal skjenkestopp i midten av desember etter anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Nå mener etatene at det kan gjøres lettelser i tiltaket.
– Vi åpner nå for servering av alkohol, men med skjenkestopp klokken 23.00. Serveringen av alkohol skal skje ved bordene, siden dette bidrar til mindre bevegelse blant gjestene og sikrer smittevernet, sier Kjerkol.
Vurderer koronasertifikat på arrangementer og serveringssteder
Dette er de nasjonale tiltakene
Gjelder fra midnatt natt til fredag 14. januar. Tiltakene skal vurderes på nytt i starten av februar.
Generelle smittevernråd
- Praktiser god hånd- og hostehygiene
- Vaksiner deg
- Hold deg hjemme ved sykdom
- Test deg for covid-19 ved nyoppståtte luftveissymptomer
Avstand og sosial kontakt
- Alle anbefales å holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære
- Anbefalingen om 1 meters avstand gjelder ikke for barn i barnehage og på barneskole
- Anbefalingen om avstand gjelder ikke for voksne som arbeider med barn, unge og sårbare grupper
- Alle bør tenke gjennom hvor mange nærkontakter man har samlet sett
- Anbefaling om å redusere antall nærkontakter, men ikke isoler deg
- Man bør ikke ha flere enn 10 gjester hjemme ut over egen husstand.
- Barnehagebarn og barneskoleelever (egen kohort) er unntatt fra anbefalingen om antallsbegrensning
- Det anbefales god ventilasjon/lufting i situasjoner der man oppholder seg i samme rom med personer som ikke er hustandsmedlemmer eller tilsvarende nære
- Anbefaling om å treffe andre utendørs når det er mulig
- Anbefaling om å unngå håndhilsning
- Personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp og uvaksinerte voksne bør skjerme seg, herunder være spesielt forsiktige med, eller unngå: store forsamlinger og samlinger på serveringssteder hvor det erfaringsmessig blir vanskelig å holde avstand og unødvendige reiser til områder med mye smitte. Denne gruppen bør likevel ikke isolere seg. Det er viktig med noe sosial kontakt
- Anbefaling om å unngå bruk av kollektivtransport ved trengsel
Munnbind
- Påbud om bruk av munnbind når det ikke er mulig å holde minst 1 meter avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, taxi og innendørs stasjonsområder. Påbudet gjelder også for ansatte med mindre det er tatt i bruk fysiske barrierer.
- Det er ikke krav til munnbind mens man sitter ved et bord på serveringssted.
Arbeidsliv
- Påbud om at arbeidsgivere sørger for at ansatte jobber hjemmefra dersom dette er praktisk mulig og ikke til hinder for viktig og nødvendig virksomhet på arbeidsplassen, blant annet virksomhet for å ivareta barn og sårbare grupper.
- Hjemmekontor og munnbind gjelder ikke for tjenester der dette er til hinder for at ansatte kan utføre nødvendige og lovpålagte oppgaver i møte med sårbare grupper og barn og unge.
- Anbefaling om 1 meters avstand
- Anbefaling om munnbind om det ikke er mulig å holde avstand, med mindre det er tatt i bruk fysiske barrierer som bruk av skillevegger eller liknende.
- Påbud om å bruke munnbind gjelder i noen publikumsrettede deler av arbeidslivet. Se omtale nedenfor under "Munnbind".
- Det anbefales god ventilasjon/lufting i situasjoner der man oppholder seg i samme rom over tid med personer som ikke er hustandsmedlemmer og tilsvarende nære.
Arrangementer og sammenkomster
- Det stilles krav til smittevern, avstand og munnbind.
- Begrens sosiale sammenkomster og arrangement du deltar på
- Private arrangementer/sammenkomster på offentlig sted, leide/lånte lokaler:
Innendørs: Maks 30 personer, maks 50 personer ved minnestund.
Utendørs: Maks 50 personer.
Munnbindpåbud for publikum innendørs. - Offentlige arrangementer innendørs:
Uten faste tilviste plasser: Maks 30 personer.
Med faste tilviste plasser: Maks 200 personer.
Munnbindpåbud for publikum. - Ingen anbefaling om å utsette eller avlyse arrangementer innendørs knyttet til organiserte fritidsaktiviteter som samler barn og unge under 20 år fra ulike steder.
- For lagidretter anbefales kun enkeltvise kamper, og ikke turneringer, cuper m.v. For individuelle idretter anbefales det å begrense gruppestørrelsen på konkurransene.
- Utøverne og eventuelt støttepersonell ved innendørs offentlige kultur- eller idrettsarrangementer hvor barn og unge under 20 år utøver aktiviteten, regnes ikke med i det totale antallet personer som kan være til stede på arrangementet.
- Det er unntak fra avstandskravet for utøverne på innendørs kultur- og idrettsarrangementer.
- Utendørs arrangementer tilknyttet organisert kultur-, idrett- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 kan skje uten antallsbegrensning for deltakerne og med et nødvendig antall voksne. Dersom det er flere enn 100 personer til stede, skal det ikke tilrettelegges for publikumsområder eller bruk av innendørs fasiliteter med unntak av toalettfasiliteter.
Kollektivtransport
- Anbefaling om å unngå bruk av kollektivtransport ved trengsel.
- Krav om munnbind dersom man ikke kan holde 1 meters avstand.
- I taxi er det påbud om bruk av munnbind for både passasjer og sjåfør.
Serveringssteder
- Skjenkestopp fra klokken 23.00 på steder med skjenkebevilling, og man må senest klokken 23.30 slutte å drikke alkohol på skjenkestedet.
- Skjenking skal skje ved bordene.
- Serveringsstedet skal sørge for at alle kan holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
- Krav om munnbind der det ikke er mulig å holde meteren, unntatt mens man sitter ved bordet.
- Plikt til å registrere gjester som samtykker til det.
Karantene og testing
- Nærkontakter som er hustandsmedlem eller tilsvarende nær den smittede skal i smittekarantene i 10 døgn etter siste nærkontakt.
- Disse skal så snart som mulig teste seg med selvtest, antigen hurtigtest gjennomført av helsepersonell eller PCR-test. Ved negativt testresultat fra slik test tatt tidligst 7 døgn etter nærkontakten kan karantenen avsluttes.
- Karanteneplikten gjelder ikke personer som har gjennomgått covid-19 siste tre måneder.
- Karanteneplikten gjelder ikke personer som fikk oppfriskningsdose minst 1 uke før nærkontakten, og som tester seg daglig med selvtest, antigen hurtigtest gjennomført av helsepersonell eller annenhver dag med PCR-test i 7 døgn etter nærkontakten.
- I tillegg gjelder enkelte særskilte unntak for blant annet nøkkelpersonell i kritiske samfunnsfunksjoner.
Øvrige nærkontakter har ikke karanteneplikt, men anbefales å teste seg 3 dager etter nærkontakt, og ny test 2 dager senere (dag 5). Vær ekstra oppmerksom på symptomer i 10 dager. Ved symptomer: Bli hjemme og test deg.
Smittevernfaglig forsvarlig drift
- Smittevernfaglig forsvarlig drift innebærer krav om å sørge for at det er mulig å holde minst 1 meters avstand til personer som ikke er i samme husstand eller tilsvarende nære, og at virksomheten har utarbeidet rutiner for god hygiene, godt renhold og lufting.
- Påbud om smittevernfaglig forsvarlig drift for barnehager, skoler og annen opplærings- og utdanningsvirksomhet.
- Fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og lignende skal holde stengt
- Treningssentre, svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng, bowlinghaller og liknende kan holde åpent for maks 20 personer ved innendørs gruppetrening.
- Følgende virksomheter skal drives smittevernfaglig forsvarlig for å kunne holde åpent: Bibliotek, bowlinghaller, museer, bingohaller, svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng, treningssentre, kjøpesentre, butikker, varemesser, midlertidige markeder og lignende.
- Med unntak av bibliotek, museer, butikker og kjøpesentre skal virksomhetene registrere kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det.
- Bransjeveiledere bør overholdes for bl.a. treningssentre og svømmehaller. Det betyr i praksis at det blir strengere krav til smittevern.
Innreise – ankomst Norge
- Alle reisende må i utgangspunktet registrere seg før ankomst til Norge.
- Alle reisende må i utgangspunktet teste seg ved ankomst Norge.
- Reisende som ikke kan dokumentere med verifiserbart koronasertifikat at de er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19 siste 6 måneder, må i utgangspunktet i tillegg teste seg før avreise til Norge.
- Reisende som ankommer fra et land med karanteneplikt og som ikke kan dokumentere med verifiserbart koronasertifikat at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 siste 6 måneder, må i utgangspunktet i innreisekarantene.
Kilde: Pressemelding fra Regjeringen.