Regnskap – før oppstart

Alle som driver egen bedrift, må føre et regnskap. Det beste er å starte fra dag én. Du kan føre ditt eget regnskap, men har du ikke kjennskap til regelverket er det en fordel å søke råd hos en regnskapsfører.


Må du føre regnskap?

De aller fleste har plikt til å føre et regnskap etter bokføringsreglene (bokføringsplikt). Svært forenklet betyr dette at du må dokumentere alle kjøp og salg og føre dette i et regnskapssystem. Regnskapet brukes som grunnlag når du skal levere skattemelding og næringsoppgave, mva-melding og eventuelt andre lovpålagte oppgaver.

I tillegg til å føre regnskap etter bokføringsreglene, har for eksempel alle aksjeselskap også regnskapsplikt. De må i tillegg til å sende inn skattemelding, også sende inn et årsregnskap til Regnskapsregisteret.

Brønnøysundregistrene om regnskapsplikt

 

Hvem trenger ikke å føre et regnskap?

Driver du et lite enkeltpersonforetak, som ikke er mva-registrert, og har en omsetning under kroner 50 000, er du vanligvis unntatt fra bokføringsplikten. Du må likevel dokumentere alle inntekter og kostnader, og ta vare på denne dokumentasjonen på en oversiktlig måte.

Må du ha regnskapsfører?

Hvis du har interesse, lyst og kunnskap, kan du vurdere å føre regnskapet selv. I det minste i en startfase. Det kan uansett være lurt å få hjelp hos en regnskapskyndig med å legge opp gode rutiner. Det store skillet kommer den dagen du får ansatte. Da skal det utbetales lønn, og du får et stort regelverk å forholde deg til. Mange velger da å sette ut regnskapet til en regnskapsfører.

Valg av regnskapssystem

Det finnes mange gode regnskapsprogrammer på markedet. Spør andre hva de bruker og er fornøyd med. Sjekk ulike leverandører før du velger.

Egen bankkonto

Ikke bland privatøkonomien og bedriftens økonomi. Opprett en egen bankkonto som du bruker kun til bedriften.  

Ditt første salg

Det stilles strenge krav til fakturaer, og det som kalles salgsdokumentasjonen. Du må tidlig avklare hva som kreves av deg. Da er du klar til å fakturere eller ta i mot kontant betaling ved oppstart.  Det stilles ulike krav til dokumentasjon om du skal selge kontant eller om du selger på kreditt (sender faktura).

Kontantsalg

Selger du kontant må du ha et kassaapparat eller et program som tilfredsstiller kravene i bokføringsreglene. Selger du varer eller tjenester der kjøperen betaler med kort anses dette også som kontantsalg. 

Faktura

En faktura skal ha et fakturanummer som tildeles automatisk i et program. Alternativt må du få trykt opp blanketter på et trykkeri som inneholder fortløpende fakturanummer, ditt foretaksnavn og organisasjonsnummer.

Ikke bare en plikt

I tillegg til at du er pliktig til å føre et regnskap, er et godt gjennomarbeidet regnskap det beste styringsredskapet du har. Med god oversikt vil du mye tidligere kunne korrigere kursen dersom det er nødvendig.

Skal du søke om offentlig støtte, eller et lån i banken, vil regnskapet ditt vise verdifull informasjon om bedriften.

Bruk tid i starten på å sette deg inn i hvilke regler som gjelder for deg.

Skattetatens kurs for nye næringsdrivende

 

Trenger du hjelp?

Ring oss å få gratis veiledning:

Telefonnummer til Altinn kundestøtte 800 33 840
Fant du det du lette etter?

Takk for tilbakemeldingen.

Åpne kontaktskjema